Etusivu
Polttopuiden mittatavat
Polttopuut
Polttopuiden tuotanto
Polttopuiden tilaus
Yhteystiedot


puh. 0400 809 137

Polttopuiden mittatavat

1. halkopinokuutiometri (eli halkomotti),
2. klapipinokuutiometri,
3. klapi-irtokuutiometri (eli heittomotti, irtokuutio, heittokuutio).

1. HALKOPINOKUUTIOMETRI eli HALKOMOTTI

Eniten ja vanhin Suomessa käytetty mittausyksikkö. Metrin pituiset halot pinottuina metrin levyiseen ja metrin korkuiseen kehikkoon järjestyksessä. Esim. kymmenen halkomottia on metrin korkuinen ja kymmenen metriä pitkä pino metrin halkoja.

2. KLAPIPINOKUUTIOMETRI

Harvemmin käytetty mittatapa.
Klapit (klapi on n. 25-50 cm pitkä pieneksi pilkottu valmis polttopuu) on pinottuna metrin levyiseen ja metrin korkuiseen pinoon järjestyksessä.

3. KLAPI-IRTOKUUTIOMETRI

On yleistymässä mittatavaksi, etenkin suurkaupungeissa.
Klapi-irtokuutiometrin eri nimityksiä ovat heittokuutio, heittomotti, irtokuutio ja irtomotti. Klapi-irtokuutiometri on klapit (30 - 35 cm) heiteltynä sekaisin kuution (m3)laatikkoon.
Eli jos polttopuukauppias tuo sinulle 6 heittomottia klapeja, se tarkoittaa sitä, että hänen pikku kuormurinsa lavan mitat ovat: leveys 2 m, pituus 3 m ja 1 metrin korkuiset laidat ja lava klapeja sekaisin täynnä.

ERI MITTATAVAT SUHTEUTETTUNA TOISIINSA.

Kun halkopinokuutiometri pilkotaan pieneksi eli metrin halot katkaistaan kahdesta kohtaa poikki ja saadut pätkät (n. 33 cm) pilkotaan pieneksi, niin klapeja tulee:
- 0,7 - 0,8 klapipinokuutiometriä.
Tämä selittyy sillä, että mitä lyhyemmäksi puu katkaistaan sitä suoremmaksi se tulee ja pinoutuu tiiviimpään.
- n. 1,4 irtokuutiometriä.
Tämä selittyy sillä, että kun klapit heitellään sekaisin kasaan niin ilmaa jää väliin runsaasti eli kasa on harva. Esim. kun tilaat halkokauppiaaltasi 6 pinokuutiometriä halkoja pilkottuna, niin saat 8,4 irtokuutiometriä klapeja (6 x 1,4).

HINTAESIMERKKI

TJos halkopinokuutiometri pilkottuna klapeiksi ja kipattuna pihaasi maksaa 100 euroa (hinta keksitty), niin klapipinokuutiometri saa maksaa 125 - 142 euroa. Irtokuutiometri saa maksaa 71 euroa. Tällöin olet maksanut puista saman hinnan riippumatta mittatavasta.
Hannu Harju 19700 SYSMÄ     Puh.0400-809137     (03)-7178244      hannu.harju(se kumma kiemura)halkokauppiasharju.fi